You are currently viewing Održavanje biljaka: Mini ruža održavanje – Mini ruža nega

Održavanje biljaka: Mini ruža održavanje – Mini ruža nega

Mini ruža u saksiji

Mini ruže (Rosa chinensis hybrids) sada možete gajiti  i u saksiji.

Senzualne, nežne lepotice neverovatnog mirisa sve su popularnije sobne biljke. Ruža je poznata i kao kraljica cveća, a zar ne bi bilo divno jednu kraljicu uzgajati u svom domu?

Mini ruža u saksiji postala je popularna još početkom XIX veka. Ova minijaturna sorta ruža napravljena je kako bi  i oni koji nemaju uslova da svoje biljke gaje napolju mogli da uživaju u lepoti i mirisu neodoljivih ruža.

Mini ruža u saksiji je idealan poklon za ljubitelje cvetnica u kući. Ova fenomenalna vrsta ruže ima zavodljive male cvetove u različitim bojama i lišće koje izgleda i više nego simpatično. Oplemeniće svaki vaš prostor, a uz adekvatnu negu nagradiće vas romantičnim cvetovima.

Mini ruža u saksiji može da se gaji i u kućnim uslovima, ali je potrebno da joj za to ispunite određene uslove.

Možete je naravno držati i na terasi, u vrtu ili dvorištu tokom cele godine.

Šta god da odlučite, mini ruža u saksiji sasvim sigurno će vam prirasti srcu, a ni vaši gosti neće moći da ostanu ravnodušni prema njenoj lepoti.

Mini ruže u saksiji održavanje

Mini ruža ima manje cvetove od obične, ali su oni jednako lepi i veoma izdržljivi.

Što se održavanja tiče ono nije preterano zahtevno, ali ako se odlučite da mini ruže u saksiji gajite u stanu potrebno je da je tokom hladnih meseci držite u prostoriji koja je hladna i koju ne grejete, kako bi na što bolji način kopirali spoljašnje uslove u kojima se ona prirodno najbolje razvija.

Sadnja

Kada sadite mini ruže u saksiji vodite računa da dobro odradite drenažu. Koristite kvalitetnu mešavinu za saksijske biljke koja sadrži perlit i kompost.

Na dno saksije stavite sitne kamenčiće, a preko njih mešavinu koju ste nabavili. Nemojte koristiti zemlju iz bašte jer ona može da sadrži gljivice i mikroorganizme koji joj mogu naškoditi.

Patuljaste, odnosno mini ruže sade se od oktobra do juna. Vodite računa da pre sadnje neko vreme držite koren biljke u vodi. Nekih petnaestak minuta je dovoljno.

Svake godine potrebno je da presadite svoju mini ružu u za broj veću saksiju. Zemlja treba da bude vlažna, ali ne previše. Oko korena stavite sitniju zemlju i uživajte u čarima svoje mini ruže.

Svetlost

Mini ruže vole dosta svetlosti, zato se pobrinite da joj dnevno pružite makar 5 sati jake svetlosti.

Ukoliko mini ruže u saksiji držite unutra, najbolje mesto za njih je na prozorskoj dasci na južnoj ili zapadnoj strani prostorije.

Trebalo bi da je svake dve nedelje okrećete kako bi vaša mini ruža u saksiji mogla da raste simetrično i dobije dovoljno svetlosti sa svih strana.

U toku najtoplijih meseci u godini idealno je da je malo sklonite sa toplih prozora ili držite napolju, ako ste u mogućnosti.

Ukoliko svojoj mini ruži obezbedite dovoljnu količinu svetlosti ona će vam se zahvaliti mirisnom rapsodijom maljušnih, ali raskošnih cvetova.

Zalivanje

Mini ruža u saksiji voli dosta vode, baš kao i dosta svetlosti.

Vodite računa da joj zemlja u koju ste je posadili bude uvek vlažna, ali ne previše. Ako odradite dobru drenažu i koristite saksije sa rupama na dnu, vodu možete sipati u činiju ispod saksije i onda će vaša divna mini ruža moći da uzima vode onoliko koliko joj je potrebno.

Zimi je ne morate zalivati svakodnevno, jer tada ulazi u fazu odumiranja koja je veoma značajna za njen rast i cvetanje.

Zato je pustite da odmori i redovno uklanjajte osušene listove i cvetove.

Izbegavajte da vodom kvasite lišće i cvetove jer ih možete uništiti.

Uvek proverite da li je zemljište suvo pre nego zalijete svoju ružicu.

Temperatura

Pogodna temperatura za gajenje mini ruže u saksiji jeste između 18 i 25 stepeni celzijusa.

Ne vole niske temperature, ali ni previše visoke.

Ispod 10 stepeni je izuzetno loša temeratura za ružu, te je i tokom zime držite u malo toplijoj prostoriji, ali nikako u onoj koja se greje.

Osim temperature, vodite računa i o vlažnosti vazduha prostorije u kojoj boravi vaša ruža. Ona mora biti viša, a suv vazduh je nešto što njoj neće prijati.

Bolesti

Što se bolesti tiče, mini ruža u saksiji ne razlikuje se previše od drugih sobnih biljaka. Najveći problem mogu joj praviti gljivice i biljne vaši kojih se možete rešiti uz pomoć odgovarajućeg insekticida ili fungicida.

Vodite računa da primetite ove pošasti na vreme, zato svakodnevno proveravajte listove, cvetove i samu stabljiku vaše mini ruže.

Čim primetite pauka ili vaši pozabavite se rešavanjem ovog problema pre nego ozbiljno naudi vašoj lepotici.

Uživajte u mirisnoj lepotici u svom domu.

Vaš Evergreen!