You are currently viewing Održavanje biljaka: Zamija Održavanje

Održavanje biljaka: Zamija Održavanje

Zamija ili Zamiokulkas

Zamioculcas
Zamioculcas zamiifolia

Biljka novca i sreće! Neki je zovu biljka novca, neki biljka uspeha, u svakom slučaju dobro je imati kod kuće!

Biljka Zamija, latinskog naziv Zamioculcas zamiifolia, pripada porodici Araliaceae.

U prirodi naseljava područja istočne Afrike, od Kenije od Južnoafričke Republike. Zahvaljujući holandskim botaničarima, 1996. godine počinje komercijalno gajenje i prodaja Zamije širom sveta. Ime je dobila po tome što veoma liči na cikas palmu po imenu Zamia.

Zamija je egzotično, tropsko sobno cveće minimalnih potreba.

Prema učenju i filozofiji feng šui-ja, Zamija je biljka koja aktivira polja sreće i novca, i upija negativnu energiju. Unosi blagostanje u domove, kao i zadovoljstvo i prosperitet.

U prirodi raste do 1 metar visine, ali Zamija u kućnim uslovima, kao sobna biljka, raste do 60-tak centimetara u visinu.

U podzemnom delu, ima razvijene, sočne rizome koji čuvaju vodu, a u nadzemnom delu ima dugačke i krupne listove, dužine do 60 cm, koji imaju perasto postavljene listiće u 6-8 parova. Listovi zamije su sjajni, voskirani, mesnati i daju joj taj karakterističan elegantan i moderan izgled. Mesnati listovi zamije, zajedno sa rizomima skladište vodu, te je udeo vode u biljci i do 95%.

Zamioculcas3 1
Zamija

Zamija je višegodišnja cvetnica, koja ima zimzelene listove, koji u prirodi mogu svi otpasti u periodima dugih suša. U kućnim uslovima, biljka Zamija, kao sobna biljka, ostaje zimzelena. Cvetovi su joj žućkasto-bronzane boje, nalik kalama, dužine oko 5 cm, ali biljka u kućnim uslovima nije sklona cvetanju.

Upravo zbog skladištenja vode u rizomima i listovima, zamija je biljka koja je otporna na zapostavljanje. Listovi mogu da joj prežive i do 6 meseci u polusenci, uz period od 4 meseca bez zalivanja! Zato je neki zovu i „biljka lenja žena“ ili „biljka orman“ ili „biljka šifonjer“.

Svetlost: Zamija toleriše i prostore u kojima nema puno svetlosti. Možete je staviti i u polutamni ćošak sobe ili kancelarije, mada bi joj za optimalan rast trebala dovoljna količina svetla. Direktno sunčevo zračenje joj ne odgovara jer će od intenzivne svetlosti početi da gubi tamno zelenu boju i da posvetljuje svoje listove.

Temperatura: za optimalan rast i razvoj, Zamija traži temperturu od 18-26 stepeni. Temperatura ispod 15 stepeni bi joj naštetila. Zamija se u toku leta može izneti u dvoriše ili spoljašnji prostor, ali treba izbegavati direktno sunčevo zračenje.

Zalivanje: Ova biljka voli periode bez vode. Zalivajte je kada se zemlja u saksiji sasvim isuši. To može biti jednom u 15 dana, ili jednom mesečno, zavisi od grejanja i temperature u prostoru u kome držite Zamiju. Najbolje bi bilo pustiti da se obilato zalivena saksija lepo ocedi, jer rizomi ne vole da sede u vodi, što bi moglo da izazove njihovo truljenje. Mlitavi ili smežurani listovi, siguran su znak da Zamiju treba zaliti. Zamija voli povremeno da bude orošena, ili pak istuširana, čime ćete joj očistiti listove od prašine i omogućiti bolji rast.

Prihranjivanje: Zamija ne traži intenzivnu prihranu. Možete je prihranjivati tečnim đubrivom, ali ga morate razblažiti, više nego što piše na uputstvu za đubrenje saksijskih biljaka. Prihranite je sa četvrtinom ili manje, od preporučene doze na pakovanju đubriva.

Razmnožavnje: biljku možete razmnožiti lisnim reznicama, ali se one moraju držati u supstratu krupne granulacije, i pokrivene najlonom, da bi se povećala vlažnost vazduha. U procesu razmnožavnja, listovi mogu truliti, ali je bitno da nova Zamija formiranove rizome u supstratu.

Prednost Zamije u prostoru je i to što ona prečišćava vazduh, te u tom procesu usvaja različita jedinjenja štetna za čoveka, poput benzena i toluena.

Možete je orezivati i time je stimulisati za razvoj novih i mladih listova.

Zamioculcas verzorging
Zamija

Zamija, biljka za idiličnu i harmoničnu atmosferu. Za pozitivnu energiju.

Svoju Zamiju možete odabrati u cvećari Evergreen i dobiti pomoć od našeg stručnog osoblja, ili na online shopu.

Vaš, Evergreen