You are currently viewing Održavanje biljaka: Anturijum održavanje – Flamingov cvet nega

Održavanje biljaka: Anturijum održavanje – Flamingov cvet nega

Anturijum

Ovako prelepi cvet poznat je i kao ” flamingov cvet ” ili plamenac! Anturijum je cvet koji će uneti dašak egzotike i boje u vaš dom.

Biljka Anturijum, latinskog naziv Anthurium, pripada porodici biljaka Araceae.

Anturijum je poreklom je iz toplih krajeva Centralne Amerike. Prostire se od severnog Meksika do severne Argentine i delova Kariba.

Anturijum je veoma dekorativna biljka, tipična tropska biljka koja zahteva dosta vlage, svetlosti i toplote.

Najpoznatije za gajenje u domovima su tri vrste Anturijuma: Anthurium scherzianum, Anthurium andreanum i Anthurium crystallinum.

Ova biljka veoma je interesantna zbog svojih prelepih tamno zelenih, čvrstih, kožastih, duboko zarezanih i zaoštrenih listova, koji gusto stoje na čvrstim peteljkama. 

Visina ove biljke dostiže negde oko 75 cm. Kod odraslih biljaka listovi dostižu dužinu od oko 30 cm, sa drškom otprilike iste dužine. 

Anturijum spada u stalno cvetajuće biljke i može da cveta mesecima. Cvetovi ove biljke su spiralnog oblika narandžaste, bele, zelene ili žute boje (spadix) i velikih mesnatih brakteja. Brakteje (spata) su obojeni listovi koji mogu da budu vatreno crvene, ružičaste, narandžaste, zelene ili bele boje, okruglastog ili srcastog oblika. Ponekad su veoma teški, pa njihove stabljike treba podupirati da bi lepše izgledale. Oštećene listove treba redovno seći. 

Svetlost: Anturijumu odgovara mesto sa puno sunčeve svetlosti. Izbegavati direktno sunce, pa je idealna indirektna svetlost ili polusenka. Optimalna temperatura, za gajenje anturijuma kreće se od 16-30°C.

Temperatura: Prostorije u kojoj se nalazi trebalo bi da bude što više ujednačena, i bez velikih kolebanja, jer nagli pad temperature prouzrokuje propadanje biljke. Tokom zime ona ne sme da bude niža od 15°C.

Zalivanje: Anturijumu je potrebno redovno zalivanje. Preporučuje se zalivanje vodom koja je odstajala ili prokuvanom kada je zemljište potpuno suvo. Zimi se zaliva jednom u 10 do 12 dana, a leti na svaka 3 dana.

Anturijumu je potrebna visoka vlažnost vazduha. Listove treba povremeno orošavati i tom prilikom ne treba kvasiti velike brakteje i obojene listove jer je moguća pojava nekroza listova. Leti kada su velike vrućine može se orošavati više puta nedeljno, a zimi jednom mesečno kada je vazduh u prostoriji suv.

Do pojave žutih i suvih listova anturijuma dolazi usled viška ili manjka vode, da je biljka na promaji, ili joj je hladno. Kada kod anturijuma primetite klonulost listova potrebno je tada biljku premestiti, jer je ona sigurno na promajnom mestu.

Prihranjivanje: Anturijum voli dobro dreniran supstrat, lak i rastresit. Poželjno je na dno saksije staviti drenažni sloj (kamenčići, stiropor, šljunak). Voli mešavinu podjednakih delova šumske zemlje, usitnjene šumske mahovine i komadića drvenog uglja.

Razmnožavnje: Razmnožavanje se vrši semenom u proleće ili podelom mladih biljaka koje rastu u podnožju velike biljke. Seme se seje u isto zemljište u kome se gaji odrasla biljka. Dok ne nikne rasad posude se čuvaju u polusenci, a kada nikne prenose se na svež vazduh. Mlade biljke izvaditi iz zemlje sa korenom i posaditi u posebnu saksiju.

Presađivanje podelom bokora se vrši nakon cvetanja. Pri deljenju bokora starije biljke trebalo bi voditi računa da svaki deo ima korenov sistem i listove. Staviti biljku u toplu prostoriju u kojoj temperatura neće biti ispod 20°C i redovno zalivati i prehranjivati da bi cvetale iste godine.

Anturijum napadaju razne vrste štetočina, gljive i insekti (lisne vaši, grinje i tripsi), koje mogu su glavni uzročnici njegovog sušenja. Najčešće dolazi do truleljenja korena i mikoze listova usled napada fitopatogenih organizama, tačnije gljiva. Biljku zaštitite upotrebom odgovarajućih insekticida ili fungicida.

Cvetovi anturijuma simbolišu postojanost, ljubav i prijateljstvo. Na Havajima se anturijum naziva havajsko srce. Veruje se da ova biljka poseduje  natprirodne moći koja štite od zlih duhova. Strasni ljubitelji anturijuma smatraju da ova biljka  svima: „Hajde, ti si ovde dobrodošao.“

Svoj Anturijum možete odabrati u cvećari Evergreen i dobiti pomoć od našeg stručnog osoblja.