You are currently viewing Održavanje biljaka: Stefanotis održavanje – Madagaskarski jasmin nega

Održavanje biljaka: Stefanotis održavanje – Madagaskarski jasmin nega

Stefanotis

Stefanotis (Stephanotis floribunda) je poznat i pod nazivom Madagaskarski jasmin i jedna je od najomiljenijih ukrasnih biljaka.

Njegovi mirisni beli cvetovi ispuniće vaš prostor čarobnim mirisom.

Ono što mnogi ne znaju o Stefanotisu jeste da iako ga svi znaju kao Madagaskarski jasmin on zapravo ne pripada porodici jasmina, već mlečika.

Mnogi mešaju Stefanotis sa sobnim jasminom, ali ako malo bolje pogledate ove biljke videćete da su sasvim različite.

Stefanotis je veći od jasmina po svemu. Listovi, cvetovi sve je veće i nekako intenzivnije.

Njegovi tamno zeleni veliki ovalni listovi i veliki beli cvetovi zvezdastog oblika čine idealni venac za neveste za šta se često i koristi.

Stefanotis potiče sa Madagaskara, a sam naziv biljke je grčkog porekla sastavljen od dve reči “stephanos” što znači kruna i “otos” što znači uho.

Ukoliko Stefanotisu pružite potporu kružnog oblika rašće, obavijajući se oko nje i formirajući zanosni, cvetni venac neodoljivog mirisa i izgleda.

Stefanotis je sa punim pravom jedna od najlepših i veoma dekorativnih sobnih biljaka.

U svom prirodnom staništu na Madagaskaru, Stefanotis dostiže visinu/ dužinu od čak 6 metara.

U kućnim uslovima to će svakako biti nešto manje.

Što se gajenja tiče, u našim klimatskim uslovima najbolje bi bilo da ga gajite u kući, odnosno u zatvorenim prostorijama.

Ako, pak živite u predelima sa visokom vlažnošću vazduha, toplim zimama i čestim kišama možete ga makar pola godine držati napolju, na terasi ili u dvorištu.

Stefanotis nega

Stefanotis svoju lepotu  i prelepe cvetove voli da krije :).

Naime, nije ga baš lako održavati u sobnim uslovima i pomalo je zahtevna biljka, ali trud se svakako isplati čim prvi put procveta u vašem prostoru.

Kupuje se uglavnom Stefanotis iz plastenika i potrebno mu je neko vreme da se navikne na vaše životne uslove, stoga nemojte brinuti čak iako ne počne da cveta onda kada je to predodređeno.

Sadnja

Stefanotis se jako teško prilagođava na novo okruženje, zato ne preterujte sa presađivanjem.

Jednom u dve do tri godine je sasvim dovoljno i to u samo za broj veću saksiju. Njegovo korenje je izuzetno osetljivo pa budite veoma pažljivi dok ga presađujete.

Što se zemljišta tiče ono treba da bude izuzetno bogato hranjivim materijama, pa nabavite kvalitetno zemljište za sadnju madagaskagskog jasmina.

Pomešajte bogatu zemlju sa malo perlita ili peska kako biste obezbedili dobru drenažu.

Svetlost

Obzirom da madagaskarski jasmin potiče iz tropskih, toplih krajeva sveta on prosto obožava Sunce.

Veoma je važno da tokom cele godine dobija dovoljno svetlosti, ali vodite računa da ga u toku toplih, letnjih dana udaljite od direktne svetlosti koja mu može nauditi.

Možete ga u toku leta držati na klub stočiću koji je dobro osvetljen, dok se zimi trudite da ga držite na južnom prozoru kako bi mogao da dobije što više svetlosti.

Inače, Stefanotis cveta od jeseni do proleća, tako da mu je izuzetno važno da mu pružite dovoljno svetlosti u ovom periodu.

Zalivanje

Jedno od najčešćih problema sa negom madagaskarskog jasmina je upravo pravilno zalivanje.

On zaista voli vlagu, ali njegovom korenu ne prija velika količina vode.

Ono što se često dešava kod osoba koje gaje Stefanotis jeste da u nekom momentu zateknu požutele listove zbog previše zalivanja.

Tokom zime, zalivajte Madagaskarski jasmin tek kada se zemlja skroz prosuši. Otprilike jednom nedeljno ili jednom u desetak dana.

Za vreme toplijih meseci u godini trebaće mu dosta vlage i tada bi trebalo da ga obilnije i češće zalivate.

Izazov je zaista pronaći pravu meru za zalivanje Stefanotisa, zbog toga se i smatra veoma zahtevnom sobnom biljkom, ali je svakako vredan toga.

Ono što vama treba da bude vodilja jeste da ne dopustite da se zemlja previše osuši, niti da bude mokra i blatnjava.

Temperatura

Sjajna stvar što se tiče biljke Stefanotis jeste što mu sobna temperatura savršeno odgovara.

Ne voli niske temperature ispod 10°C, ali mu je preko zime sasvim dobro u hladnijim prostorijama gde se temperatura vazduha kreće od 10°C do 16°C , jer je tada u fazi odmora, odnosno mirovanja.

Leti mu odgovara temperatura od 16°C do 23°C što je odgovarajuće i za ljude koji borave u vašem domu.

Vlažnost

Madagaskarski jasmin traži dosta vlažnosti i to do čak 80 %.

Kada mu ispunite ove uslove on će vas nagraditi raskošnim zelenim rastinjem koje možete oblikovati u lozu oblika kakvog želite i mirisnim mnogobrojnim cvetovima.

Za vreme toplijih meseci u toku godine obavezno redovno orošavajte lišće Stefanotisa kako biste mu osigurali dovoljno vlažnosti.

Ako ga u toku zime držite u prostorijama sa suvim vazduhom obavezno pored njega smestite neki ovlaživač vazduha i nikako ga ne držite u prostorijama koje se zagrevaju.

Kao što vidite, Stefanotis jeste zahtevan, ali oni koji su se već upustili u bitku sa njegovom nemirnom prirodom kažu da onog trenutka kada procveta sav trud izlazi na svetlost dana, a vi postajete ponosni vlasnik najlepšeg ukrasnog sobnog cveta.

Osim toga, ako ga pažljivo orezujete možete formirati oblik kakav želite, te vašoj mašti nema kraja.

Uživajte u belim bogatim cvetovima slatkog- tropskog mirisa Stefanotisa uz malo ljubavi  i volje.

Vaš Evergreen!