You are currently viewing Održavanje biljaka: Spatifilum – Ženska sreća biljka održavanje

Održavanje biljaka: Spatifilum – Ženska sreća biljka održavanje

Spatifilum – Kala mira koja donosi sreću!

Spatifilum ( Spathiphyllum ) je veoma prilagodljiva i popularna sobna biljka. 

Osim što prelepo izgleda, ova biljka je veoma laka za održavanje pa je zbog toga često možete pronaći u kancelarijama, učionicama, dnevnim sobama i slično. 

Osim što lepo izgleda, Spatifilum ima sposobnost da pročisti vazduh od najčešćih zagađivača, pa osim lepog efekta ima i praktičan efekat. 

Spatifilum ili spatifilium se često naziva i “Ženska sreća”. Član je porodice Araceae, poznate pod zajedničkim nazivom Aroidi. 

U istu porodicu spadaju i filadendroni i alokazija koji su takođe popularni kao sobne biljke. 

Spatifilum je tropska, višegodišnja biljka raskošnih zelenih listova i zanimljivih belih cvetova koji neodoljivo ističu njenu nevinost i ženstvenost. 

Poreklom je iz tropskih šuma Amerike. Prilagođena je rastu na šumskom tlu gde u senci visokih stabala zadovoljava svoje potrebe za suncem i vodom. 

Takve uslove trebalo bi joj obezbediti, ako želite da u svojoj kući imate biljku koja oduševljava svojom lepotom, a ujedno vaš vazduh čini čistijim. 

Postoji čak 47 vrsti Spatifilum-a i one se uglavnom razlikuju po veličini i izgledu listova. 

Standardne vrste mogu da porastu i preko metar visine u prirodnom staništu, dok u kućnim uslovima obično ne prelaze metar visine. 

Spatifilum cveta najčešće u proleće i njegov cvet obično traje mesec dana. 

Nakon prvih deset dana cvetanja primetićete neverovatan miris koji će trajati još malo. 

Spatifilum značenje cveta

Spatifilum se često naziva i “Ženska sreća” zbog mnogobrojnih legendi koje se vezuju za ovaj cvet. 

Naime, smatra se da ovaj izuzetno ženstveni cvet donosi sreću ženama i to naročito neudatim damama koje su u potrazi za svojom srodnom dušom. 

Legenda kaže da se nekada davno  Spatifilum u cvatu poklanjao ženama koje nisu udate ili koje nemaju decu kako bi se što pre ispunile i na tom životnom polju. 

I uspevalo je, Spatifilum zaista donosi sreću ženama, a i ostalim ukućanima, jer ako je po verovanju “Srećna žena, srećna porodica”.

Zovu ga i Kala mira ili mirna Kala  jer njegov cvet neuomoljivo podseća na cvet Kale (obe biljke pripadaju istoj porodici). Efektni deo cveta jeste beli plašt koji kao da grli središnji deo sveta i podseća na belu zastavu. Bela zastava je simbol mira i predaje, te otuda i ova simbolika Spatifiluma. 

Spatifilum nega i održavanje

Napomenuli smo da je održavanje ove biljke veoma lako i da je sama po sebi dosta izdržljiva. Ipak, postoje neka pravila koja morate ispoštovati, ako želite da vaš Spatifilum blista svojim raskošno zelenim listovima i belim cvetovima. 

Svetlost

Spatifilum voli svetlost Sunca, ali nikako direktne sunčeve zrake. 

Najbolje je držati ga na dobro osvetljenom mestu do kojeg ne dopiru direktno sunčevi zraci. Poznato je čak da može opstati i u prostoriji bez prozora. 

Ukoliko se pojave žuti listovi na vašem Spatifilum-u, to znači da je svetlost koja do njega dopire prejaka. Smeđi ili braon listovi ukazuju na to da je Spatifilum direktno izložen suncu. 

Vlažnost

Obzirom da je tropska biljka, Spatifilum voli vlažno zemljište, ali ne i direktan kontakt vode i korena, jer to dovodi do truljenja samog korena. 

Nikako nemojte previše kvasiti zemlju u saksiji. 

Najbolje bi bilo da prilikom rasađivanja ili sađenja Spatifiluma napravite drenažu u saksiji uz pomoć kamenčića. 

To možete uraditi tako što ćete donji deo saksije ispuniti kamenčićima, a preko toga staviti humusnu zemlju sa malo peska. 

Na taj način koren biljke će biti zaštićen od preterane količine vode. 

Spatifilum se zaliva destilovanom ili odstajalom vodom sobne temperature dva puta nedeljno leti i jednom nedeljno zimi. 

Uz to bilo bi poželjno da povremeno orosite listove Spatifiluma koji obožava dodir kišne kapi. Izbegavajte da vodom naprskate i cvet. 

Povremeno g možete i istuširati kako biste oslobodili pore na listu i dozvolili mu da diše. 

Đubrivo

Spatifilum voli prirodno đubrivo i nikako mu ne prija veštačko. 

Prihranjivanje bi trebalo obaviti makar dva puta godišnje, kada je potrebno i presađivanje jer bi u tom periodu trebalo da preraste svoju saksiju i dobije više mesta. 

Presađivanje se vrši u proleće, neposredno pre cvetanja. 

Oštrim sečivom koje ste prethodno dezinfikovali alkoholom lagano izdvojite deo biljke i presadite ga u drugu, već pripremljenu saksiju. 

Nemojte birati velike saksije, neka one budu taman za širinu Spatifiluma ili broj veće. 

Za potrebe đubrenja probajte da koristite ostatke  voća i povrća bogatih vitaminom B. Možete pokušati i sa pivom, kvascem ili korom od banane. 

Temperatura

Tropske biljke baš kao i Spatifilum zahtevaju više temperature. Vodite računa da temperatura prostorije u kojoj se nalazi Spatifilum ne bude ispod 16°C

Optimalna temperatura prostorije u kojoj čuvate Spatifiluma trebalo bi da bude između 16°C i 21°C. 

Kako oporaviti Spatifilum?

Najčešći problem jesu klonuli listovi biljke koji se javljaju uglavnom ili zbog nedostatka vlažnosti ili zbog hladnijih temperatura. 

Ako primetite ovo na svojoj biljci ne brinite, oporavak je lagan. 

Samo prebacite biljku na odgovarajuće mesto gde nema promaje i direktnih zraka svetlosti. Za nekoliko dana trebalo bi da se oporavi. 

Svoju biljku za zdraviji vazduh možete odabrati u Evergreen cvećari, a ljubazni zaposleni odgovoriće na sva vaše dodatna pitanja. 

Vaš Evergreen.