You are currently viewing Održavanje biljaka: Bonsai održavanje – Bonsai nega

Održavanje biljaka: Bonsai održavanje – Bonsai nega

BONSAI ili BONSAJ

Termin Bonsai potiče od japanskih reči: Bon (plitka posuda) i Sai (drvo) pa bi u tom slučaju doslovni prevod bi značio: ,,stabaoce u posudi“.

Bonsai umetnost se sastoji u sposobnosti da se izabere biljka koja ima potencijal da postane Bonsai i da se pažljivo uzgaja primenom uobičajenih tehnika hortikulture.

Izvorno je poreklom iz Kine, ali je vremenom prenešeno u Japan zahvaljujući budističkim monasima koji su iz Kine ovu biljku donosili kao suvenir. Bonsai je za njih predstavljao božanski predmet kojim su uspotavljali ravnotežu između čoveka i prirode. Krajem 19. veka, Bonsai se iz Japana proširio i na Zapad pa su tako prve izložbe Bonsaija održane u Parizu i Londonu!

Zanimljivost: Kada je Japan usvojio ovu umetnost iz Kine, ljubav prema Bonsai drvetu proširila se u svim klasama japanskog društva. Ubrzo se popularizuje,i zajedno sa čajnom ceremonijom, ikebanom i origamijem postaje deo japanske kulture. Do kraja 18. veka, u Kjotu se jednom godišnje održavala izložba „tradicionalnog patuljastog drveća u saksiji“. Ovaj vid umetnosti svoj vrhunac doživljava u zen budizmu u Japanu, gde je fokus bio na uzgoju jednog stabla umesto celog pejzaža.
(Zen majstor Kokan Širen je najzaslužniji za širenje zen budizma i definisanja bonsaija kao umetničke forme.)

Stilovi Bonsai-a:
Sistem kanona, pravila dekoracije, izgled biljaka – sve ovo su identifikovali Japanci, ali i usavršili stilove koji su naposletku postali osnova modernih / klasičnih Bonsai-a. Najpoznatiji su svakako: udubljenje, drvo na steni, kaskada, kaligrafsko stablo, panj, bambus kamen…

Najčešće biljke Bonsai i njihovo simbolički značaj prema Feng Shuiju:

 • Azalea – Utiče na pozitivnu energiju u domu, pruža samopouzdanje.
 • Bagrem – Simbolizuje besmrtnost, zaštitu i snagu.
 • Gardenia – Biljka ljubavi, duhovnosti i prijateljstva.
 • Bor – Simbolizuje prosperitet, materijalni napredak.
 • Smokva – veoma popularan Bonsai. Nekis pecijalizovani oprašivači smokve mogu razviti plodove u različitim bojama.


Bonsai nega – Bonsai održavanje

Postoji nekoliko načina, ali najčešće je to:

 • Iz semena – ovo je svakako najdugotrajniji način jer se prvi rezultati neretko vide tek posle 10 godina.
 • Iz margote ili zakorenice.
 • Preoblikovanjem lončarice iz rasadnika. (idealno za početnike!)
 • Vađenjem pogodnog primerka iz prirode.

Bonsai može biti gotovo svake veličine, ali ljudi najčešće uzgajaju male ili srednje Bonsai-e.
Uz pravilnu brigu, Bonsai može rasti vekovima, a da ostane isti!

Da li su sve biljke pogodne za uzgoj?

Iskusni vrtari se odlično snalaze i uspešno uzgajaju različite biljke pa čak i u zatvorenim uslovima. Ipak, za početnike je najbolje da uzmu gotove kopije Bonsai-a koji bi nastavili da održavaju. U kućnim uslovima je itekako moguće negovati prelepu minijaturu drveta koja će ulepšati vaš dom.


Odgovarajuće zemljište: Za pravilnu kultivaciju Bonsai-a potrebno je koristiti specijalno zemljište – sposobno da zadrži vlažnu podlogu. Zemlja bi trebalo da bude podeljena na sitne frakcije od samo 5mm. Kroz ovakvo tlo vazduh savršeno prolazi, ali i sadrži veliku količinu hranljivih materija koje su potrebne za rast biljke.

Pravilna briga:
Bonsai drvo je potrebno negovati i pravilno kultivisati.
Najpre je neophodno osigurati dovoljnu vlažnost zemlje, a potom i dobru cirkulaciju vazduha u tlu.To se može učiniti na dva načina: s vremena na vreme je potrebno otvoriti film ili napravite rupe u njemu. Čim se pojave prvi listovi, mlade sadnice se odmah otvaraju. Onda je potrebno nastaviti brigu o njoj sve dok se broj listova ne poveća na četiri. Kada dođu do ove oznake, sadnice se mogu bezbedno presadit i u keramički lonac.Sledeći korak će biti rezanje glavnog korena – ostavljajući samo jednu trećinu.

Prihrana za Bonsai drvo:


Vaša minijaturna kreacija nemože da opstane bez adekvatnog prehranjivanja. Količina prehranjivanja, takođe,  zavisi od godišnjeg doba, pa se preporučuje da se u zimskom periodu prehranjivanje svede na minimum, odnosno jednom mesečno, dok u proleće, leto i jesen dva puta nedeljno. Vrsta prehrane treba biti usklađena sa mestom boravka biljke. Ukoliko je Bonsai smešten u tamnijem kutku vašeg doma, opredelite se za prehranu koja će omogućiti da vaš Bonsai bude nahranjena dodatnim mineralima koji će zameniti nedostatak sunčeve svetlosti.  

Još jedna važna tačka u brizije osvetljenje. Da bi povećali količinu svetlosti, moguće je korisiti halogenu laptu jer prirodna, direktna svetlost šteti biljci. Takođe, neophodno je biljku zaštititi od radijatora i direktne toplote. Prekomerna toplota ili udari vazduha mogu negativno da utiču na njen razvoj.

Preventivna nastojanja su: 

 • Bonsai treba redovno pratiti i pregledati.
 • Potrebno je koristiti adekvatne zaprašivače.
 • Laganim pokretima i nežnim mlazom treba prskati stablo i krošnju biljke, kako ne bi došlo do oštećenja strukture listova i same biljke. 
 • Koristite zdravu i kvalitetnu zemljišnu smesu. 
 • Pozicija bonsai drveta je bitan faktor u preventivnom nastojanju. Bonsai postavite tako da ima izvor sunčeve svetlosti. 
 • Redovno zalivanje čistom vodom bez preterivanja. 
 • Obrezivanje oronulih delova biljke. 

Svoje Bonsai drvo možete odabrati u cvećari Evergreen i potražiti odgovore na sva vaša pitanja od strane našeg stručnog osoblja, ili na online shopu.

Vaš, Evergreen