You are currently viewing Održavanje biljaka: Rhipsalis održavanje

Održavanje biljaka: Rhipsalis održavanje

Rhipsalis

Ripsalis (Rhipsalis) je poznat po mnogim nazivima poput Kaktus Imela i Koralni kaktus.

Pripada porodici epifitnih kaktusa i za razliku od većine kaktusnih biljaka njegovo prirodno stanište je pored delova Centralne i Južne Amerike i u delovima Afrike i Azije.

Veoma je specifična vrsta kaktusa zbog svog drvenastog izgleda i odsustva bodlji koje su specifične za kaktuse.

Veliki broj različitih vrsti Ripsalisa odličan je za gajenje u zatvorenim prostorijama, a zbog svog dekorativnog izgleda često se gaji kao sobna biljka.

Neke vrste Ripsalisa mogu imati cvetove u beloj i žućkastoj boji iz kojih se razvijaju plodovi.

Naučno ime Rhipsalis potiče od stargogrčke reči koja znači pletenje, a verovatno je to ime dobio po svom neobičnom izgledu koji može podsećati na pletivo, korale ili biljku imelu.

Obzirom da spada u epifitne biljke, Ripsalis u prirodnom okruženju raste na drveću i stablima.

U kući ga možete držati u finim visećim saksijama obzirom da rastom pada na dole i daje veoma lep dekorativni detalj vašem prostoru.

Rhipsalis nega

Ripsalis nije biljka koju je teško gajiti unutra, naime ako joj ispunite minimalne uslove ona će vas nagraditi nesvakidašnjim, bujnim zelenilom i dati vašem prostoru tropski pečat.

Rhipsalis svetlost

Ripsalis je navikao na filtriranu svetlost kroz bujnu krošnju drveća u svom staništu, zato je važno da ga držite makar pola metra dalje od prozora i izvora direktne svetlosti.

Najbolje je dati mu dovoljno filtrirane svetlosti ili ga držati u polusenci.

Drvenasti visoko rastući Rhipsalis možete držati na podu ispod prozora, a iza zavese kako bi dobio dovoljno svetlosti za bolji rast.

Rhipsalis zalivanje i vlažnost

Rhipsalis bi trebalo redovno zalivati u fazi aktivnog rasta od početka proleća sve do jeseni.

Tokom zime, zalivanje smanjite na minimum.

U fazi aktivnog rasta vodite računa da vaš Ripsalis dobija dovoljno vode, ali ne previše. Zemlja ne sme biti blatnjava već blago vlažna.

Uvek proverite pre zalivanja da li e gorni sloj zemlje u saksiji osušen. Ako jeste vreme je za zalivanje, ako ne sačekajte još par dana.

U principu tokom leta Riphsalis bi trebalo zalivati dva puta nedeljno.

 Zimi je dovoljno jednom u desetak dana.

Ono što je važno da znate jeste da je Rhipsalis poreklom iz tropskih šuma i da mu je visoka vlažnost vazduha neophodna za rast i razvoj.

Zato pripremite flašu filtrirane vode sa raspršivačem i svakodnevno orošavajte svoj Rhipsalis.

Rhipsalis temperatura

Ova kaktusna biljka veoma je osetljiva na niske temperature te biste trebali da vodite računa da temeratura u prostoriji u kojoj gajite Rhipsalis ne pada ispod 15 stepeni.

Takođe, visoke temperature mu ne odgovaraju i neka optimalna temperatura vazduha trebalo bi da bude između 18 i 23 stepena.

Rhipsalis đubrivo

U suštini kaktusne biljke trebalo bi prihranjivati u toku aktivnog rasta od proleća do jeseni.

Kada je konkretno Rhipsalis u pitanju dovoljno je da ga u ovom periodu jednom mesečno prihranjujete razblaženim tečnim đubriivom za kaktuse.

Rhipsalis presađivanje

Presađivanje Rhipsalisa trebalo bi odraditi jednom  u 12 do 18 meseci i to u samo za broj veću saksiju veoma nežno i pažljivo, jer je koren biljke izuzetno slab i osetljiv.

Najbolje bi bilo da u te svrhe koristite zemljište specijalno napravljeno za kaktusne biljke.

Dobra drenaža je ključ uspeha i zdravog rasta svake biljke pa i Rhipsalisa.

Postavite kamenčiće ili kuglice za absorbciju vode na dno saksije sa drenažnim rupama pa tek onda mešavinu zemlje za kaktuse ili sami napravite svoju mešavinu zemlje, tako što ćete regularni kompost pomešati sa korom orhideje, kamenjem ili usitnjenom korom kokosa.

Rhipsalis može biti odličan dodatak zelenila u vašem prostoru koji oplemenjuje i nadahnjuje.

Vaš Evergreen!