You are currently viewing Održavanje biljaka: Difenbahija Održavanje

Održavanje biljaka: Difenbahija Održavanje

Difenbahija (Dieffenbachia)

Difenbahija (Dieffenbachia) je raskošna višegodišnja biljka, savršena za dekoraciju i oplemenjivanje životnog prostora.Ova tropska lepotica potiče iz tropskih krajeva Južne Amerike, zapadne Indije i Meksika. Difenbahija je veoma laka za održavanje u kućnim uslovima pa se zbog svojih bujnih šarenih listova rado gaji kao sobna biljka.Zbog visoke toksičnosti ova biljka u narodu je poznata i pod nazivima “Taštin jezik”.Zbog toksičnih listova treba je držati van domašaja dece i kućnih ljubimaca, a nakon svakog kontakta sa biljkom dobro operite ruke vodom  i sapunom.Difenbahija je u Evropu stigla najverovatnije početkom XIX veka kada su putovanja istraživača u tropske, neistražene predele bila učestala.

Zato, ako želite egzotičnu i tropsku atmosferu u svom domu obavezno nabavite Difenbahiju.

Difenbahija nega

Kao što smo već spomenuli, Difenbahija je tropska biljka te joj odgovara puno svetlosti i vlažno zemljište.Difenbahija obožava svetlost, ali obzirom da raste u šumama sa visokim stablima koji ga zaklanjaju, pokušajte da je i kod kuće negujete na taj način.

Obezbedite joj jako indirektno svetlo tokom celog dana.

Difenbahiju možete saditi i u vrtu, ali je u tom slučaju potrebno zakloniti je u hlad nekog drveta ili druge biljke.Polusenka joj pruža odličnu količinu svetlosti.Predlažemo da je držite na prozoru iza zavese.Na taj način, zavesa će filtrirati svetlo koje dolazi spolja i zaštiti nežne listove tokom perioda rasta u proleće i leto.Ne zaboravite da s vremena na vreme okrećete difenbahiju kako bi dobila dovoljno svetla sa svih strana.Što se zalivanja tiče, tu se obično najviše greši.Iako, Difenbahija obožava vlažno zemljište, previše vode može ozbiljno da joj naškodi.Vodite računa da dobro drenirate saksiju, odnosno zemlju u njoj, ako želite da vam Difenbahija bude zdrava i zelena tokom cele godine. Najbolje bi bilo da koristite saksiju sa rupama na donjoj strani, a ispod nje možete držati tacnu sa kamenčićima i voditi računa da oni budu prekriveni vodom. Obavezno proverite da li je zemljište u saksiji suvo makar 2,5 centimetara od vrha pa tek onda obilno zalivajte.

Preko leta i tokom suvog zimskog perioda možete povremeno orositi listove biljke za lepše i intenzivnije boje.

Njeni bujni listovi najbolje će vam pokazati šta ne radite kako treba, odnosno gde grešite u gajenju Difenbahije. Ukoliko su listovi biljke postali suvi i naborani to je znak da joj je potrebno više vlage. Nasuprot tome, ukoliko ste previše zalivali Difenbahiju, listovi će otpasti i ostaviti za sobom sluzave stabljike.Voda za zalivanje treba da bude kao i kod većine drugih biljaka, sobne temperature, a najbolje je da u te svrhe koristite kišnicu.

Difenbahija prihrana

Najbolje je da Difenbahiju sadite u rano proleće u zemlju bogatu hranjivim materija, najbolje tresetnu mahovinu.Važno je da je zemljište bogato i mekano.Redovno prihranjujte svoju čarobnu Difenbahiju (svakih 4 do 6 nedelja) uravnoteženim, razblaženim đubrivom, kao što je 20-20-20. Možete koristiti i tečnu prihranu svake nedelje ili svake druge kako bi bila što lepša i raskošnija. Tokom zime prihrana nije potrebna. Redovno uklanjajte požutele i sasušene listove, kako bi biljka mogla dalje da se razvija i raste.

Njima više svakako ne možete pomoći.

Difenbahija bolesti

Što se bolesti tiče, Difenbahija nije previše podložna oboljevanju.Ipak, glavni neprijatelji su joj biljne vaši i crveni pauci. Retko može doći i do bakterijske infekcije koje ćete lako prepoznati po neprijatnom mirisu listova i mekoj stabljici. Da biste se rešili insekata koristite sprej za insekte ili ulje biljke nim radije nego hemijske preparate.Vaši možete jednostavno ukloniti brisanjem listova alkoholnim rastvorom. U svakom slučaju, radi sprečavanja bilo kakvih parazita i problema redovno brišite listove biljke pivom ili alkoholnim rastvorom.

Difenbahija otrovna?

Da, jeste. Kako smo već na početku objasnili, Difenbahija je visoko toksična i morate biti veoma pažljivi sa njom.

Ukoliko se desi da se otrujete Difenbahijom simptomi mogu biti sledeći:

  • oticanje kože, usta, grla i jezika
  • nemogućnost govora
  • otežano disanje

Obzirom da je manja verovatnoća da će odrasla osoba progutati list biljke, smrtnost je zanemarljiva. Ipak, kod dece i ljubimaca je stvar opasnija te se preporučuje da je držite daleko od njih.Ukoliko se pojavi neki od navedenih simptoma obavezno isperite usta, kožu i pozovite lekara. Difenbahija može biti vaša nova ljubimica, samo ako joj dozvolite da zablista u svojoj raskošnoj lepoti.

Svoju Difenbahiju možete odabrati u cvećari Evergreen i dobiti pomoć od našeg stručnog osoblja, ili na online shopu.

Za bilo kakva dodatna pitanja kontaktirajte naš tim.

Vaš Evergreen!