You are currently viewing Održavanje biljaka: Maranta Održavanje

Održavanje biljaka: Maranta Održavanje

Maranta

Maranta (Maranta leuconeura) je jedna od najpopularnijih tropskih sobnih biljaka zahvaljujući svojim lepim, šarenim listovima intenzivne smaragdne boje sa baršunastim mrljama po sredini lista.

Maranta kerchoveana , Maranta Fascinator

Ime je dobila po Italijanskom botaničaru Bartolomeu Maranti u XVI veku. Poznata je i pod nazivom Molitvena biljka zbog svoje sposobnosti da uveče savije svoje listove kao cigare koje podsećaju na sklopljene ruke u molitvi.

Potiče iz Brazila i iz roda Marantaceae potiče desetine vrsta ove zanimljive tropske biljke, od kojih se najčešće u sobnim uslovima gaji upravo Maranta leuconeura.

Ovo svakako nije biljka za početnike, jer je veoma zahtevna i teška za održavanje. Uz malo volje i ljubavi, to ipak ne mora biti problem onima koji odluče da ovu lepoticu ugoste u svom domu.

Mnoge vrste Marante proizvode ruzmarinsku kiselinu koja im daje karakterističan ruzmarinski miris koji mnogi smatraju blagotvornim po zdravlje i psihološko stanje čoveka.

Maranta nega

Ukoliko je smestite na osunčano mesto bez direktne svetlosti i pravilno joj pružate dovoljno vlage, Maranta će vam uzvratiti svojim neodoljivim, interesantnim izgledom  listovima koji se mole za vas tokom noći.

Svetlost

Što se svetlosti tiče, Maranta je kao i druge tropske biljke zavisna od svetlosti, ali isključivo indirektne. Direktna izloženost Sunce može joj naškoditi.

Smestite je na svetlo mesto, sa filtriranom svetlošću uz pomoć zavese ili neke druge biljke.

Čak i tokom zime kada Maranta uglavnom odlazi u zimski san, ponekad i umire omogućite joj izvor indirektne svetlosti kako bi mogla da nastavi svoj rast.

Ovo je sporo rastuća biljka, te se ne morate brinuti ako ne raste brzinom koju vi očekujete.

Novi listovi uglavnom se javljaju na dnu biljke uvijeni poput cigarete.

Zemljište

Maranta se najčešće presađuje tokom proleća i za to vreme trebalo bi da biljku držite na toplom dok se ne ukoreni, odnosno užili u novoj zemlji.

Tip zemljišta za sadnju Marante nije preterano važan, ono što je najvažnije jeste da je zemljište dobro drenirano.

Na dno saksije sa rupicama stavite debeo sloj kamenčića ili osušene kore drveta, nakon toga klasična mešavina za cveće biće sasvim ok.

Pomešajte jedan deo perlita ili peska sa jednim delom ilovače i dva dela tresetne mahovine. I prropusno humusno zemljište može vam poslužiti.

Vlažnost

Vlažnost je pored adekvatne svetlosti još jedna veoma važna stavka kod gajenja Marante. Ona voli vlagu, ali je bolje da je umesto zalivanja zemlje svakodnevno orošavate.

Možete joj vlagu obezbediti tako što ćete dekorativnu saksiju bez rupa staviti u činiju sa toplom vodom i povremeno joj dodatno tuširati, odnosno orošavati listove raspršivačem meke vode (odstajale ili destilovane).

Veoma je važno da zalivate Marantu onda kada je zemlja na površini potpuno osušena i da je biljka tokom zalivanja na sobnoj ili toplijoj temperaturi.

Izbegavajte mokro zemljište jer može lako doći do truljenja korena biljke, nakon čega joj nema pomoći.

Temperatura

Maranta voli toplije sredine i neophodno je obezbediti joj sobnu temperaturu između 16 i 27 stepeni.

Svakako bolje podnosi toplije prostorije od hladnih te je obavezno držite na toplom i tokom zime uz dovoljnu vlažnost vazduha koju možete postići nekim sobnim ovlaživačem.

Prehrana

Molitvena biljka – Maranta mora da se prehranjuje kako bi rasla i bila zdrava. Od proleća do jeseni prihranjujte je jednom nedeljno nekim razblaženim đubrivom koje se slabo razlaže i namenjeno je prihrani sobnih biljaka. Tokom zime dovoljna je prihrana istim sredstvom jednom mesečno.

Ukoliko je ne prihranjujete biljka možda uopšte neće rasti, ali ako preterate sa prihranom ili koristite jače đubrivo možete joj uništiti koren.

Najčešće se greške u nezi Marante prvo primete na listovima koji postaju, bledi, žuti i vremenom opadaju što može dovesti do potpunom izumiranja biljke, ako na vreme ne reagujete.

Molitvena biljka je sa razlogom jedna od najpopularnijih sobnih biljaka iz tropskih predela i svaki trud u njenom gajenju se zaista isplati.

Njena ćudljiva i teška priroda očaraće vas podjednako kao i lepota njenih raskošnih listova.

Vaš Evergreen!