You are currently viewing Održavanje biljaka: Božićna zvezda – Božićna zvezda nega

Održavanje biljaka: Božićna zvezda – Božićna zvezda nega

Božićna zvezda

Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima) poinsettia jedna je od najomiljenih sobnih biljaka zimskog perioda, jer upravo tada, kada sve ostale cvetnice uglavnom odmaraju Božićna zvezda cveta i unosi toplinu i prazničnu atmosferu u vaš dom.

Božićna zvezda dolazi nam iz Meksika gde je po legendi nastala iz krvi astetske boginje kojoj je srce prepuklo zbog neuzvraćene ljubavi.

Njeni cvetovi u jarko crvenoj boji zapravo nisu pravi cvetovi već braheje koje štite mali cvet žute boje u obliku bobica .

Iako je danas kod nas poznata kao simbol novogodišnjih i božićnih praznika, Božićna zvezda je do hrišćanskog sveta stigla tek u XVIII veku.

U svom prirodnom okruženju u Meksiku ona raste u obliku žbuna koji može da naraste i do 3 m visine.

U sobnim uslovima ona će uz adekvatnu negu narasti do najviše 40 cm, ali je znatno gušća.

Poisentija kako je obično zovu u Americi, daće neodoljiv šarm vašem prostoru za vreme praznika, ako vodite računa o njoj i pružite joj ljubav i pažnju kakva joj dolikuje.

Božićna zvezda održavanje – Božićna zvezda nega

Božićna zvezda zahteva karakterističnu negu i zato nije baš najpametniji izbor za početnike.

 Ipak, ako joj zadovoljite uslove i priuštite atmosferu sličnu njenom prirodnom okruženju ona će vas nagraditi prelepim listovima i bujnim cvetovima koji mogu trajati i nakon božićnog perioda.

Božićna zvezda sadi se u humusnu, dobro nađubrenu zemlju sa vrlo malo peska i obaveznog šljunka na dnu.

Potrebna joj je velika vlažnost i dosta tame kako bi mogla da raste i cveta tokom zime.

Svetlost

Božićna zvezda spada u fotoperiodične biljke ili kako je popularno nazivaju ona je biljka kratkog dana.

To znači da joj treba obezbediti dovoljno filtrirane svetlosti tokom dana, ali i makar 12 do 14 sati tame, naročito u periodu od oktobra do cvetanja.

Ovaj proces skraćivanja dana najbolje je otpočeti početkom oktobra tako što ćete već iza podneva biljku prekriti nekim neprozirnim materijalom ili tkaninom.

Nakon 8 nedelja ovakvog tretmana sa skraćenim periodom svetlosti biljka će vam dati jarko crvene cvetove neodoljive lepote.

Temperatura

Vodite računa da svoju neodoljivu prazničnu lepoticu čuvate od promaje i niskih temperatura.

Najviše joj odgovara opseg temperatura od 12 do 25 stepeni, a za vreme cvetanja držite je u slabo ugrejanoj prostoriji gde temperatura vazduha ne pada ispod 12 i ne prelazi 18 stepeni.

Nikako je ne držite pored radijatora, ali ni u prostoriji gde je prisutna promaja. Najbolje je držati je u umereno toploj prostoriji na istočnoj strani.

 U tom slučaju ona će dobiti dovoljno svetlosti tokom jutra i senke u toku dana.

Zalivanje i vlažnost

Previše vode i ovoj kao i mnogim drugim sobnim biljkama može naškoditi. Ipak, imajte na umu da Božićna zvezda dolazi iz tropskih krajeva i da joj je potrebno dosta vlažnosti.

Imate nekoliko opcija za idealno zalivanje Božićne zvezde.

 • Možete je svakog dana zalivati sa dve kašike odstajale ili destilovane vode sobne temperature.
 • Jednom nedeljno je potopite u vodu, a zatim izvadite i ostavite deset minuta da višak vode oteče kroz drenažne rupe na saksiji.
 • Ili možete jednostavno svakog dana u periodu rasta biljke dodavati po kockicu leda. Na taj način ona će dobijati sasvim dovoljno vode i to polako kako se kocka topi.

Što se vlažnosti vazduha tiče, Božićna zvezda voli veću vlagu.

Svakog drugog dana joj orošavajte listove odstajalom vodom sobne temperature, ali vodite računa da vodom ne poprskate i brahteje i cvetove.

Vlažnost vazduha možete poboljšati i uz pomoć nekog ovlaživača koji ćete postaviti u blizini vaše lepotice.

Kako da vam Božićna zvezda ponovo procveta

Iako mnogi smatraju da je ova biljka za jednokratno čuvanje to uopšte nije istina. I sledeće godine vaša Božićna zvezda vas može nagraditi prazničnom atmosferom ako se ispoštujete sledeća pravila u vezi njene nege:

 • U aprilu kada biljka počinje da odmara, važno je da makar dve nedelje postepeno smanjujete količinu vode koju joj dajete. Nakon toga sklonite je u prostoriju gde će imati makar 12 sati tame.
 • Sredinom maja presadite biljku u novu zemlju i odrežite joj sve stabljike na visinu od oko 15 cm, obilno je zalite i stavite na svetlije mesto uz dvonedeljno prihranjivanje nekim tečnim đubrivom.
 • Tokom juna, jula i avgusta biljku držite na senovitom mestu napolju i redovne joj orezujte nove grane tako da na svakoj bude po tri do četiri lista, ne više.
 • Sredinom avgusta i tokom septembra držite biljku unutra na direktnoj svetlosti ujutru i u polusenci tokom dana uz redovno prihranjivanje i zalivanje.
 • Početkom oktobra počinje teži deo i priprema biljke za cvetanje. Tada je obavezno svakoga dana od nekih 16, 17 časova sve do sledećeg jutra prekrivajte tankom, neprolaznom tkaninom. Možete je u tom periodu držati i u ormanu. Zalivanje i đubrenje nastavite kao i do sada. I najmanji tračak svetlosti u ovom periodu može narušiti proces cvetanja.
 • Sve do poslednje nedelje Novembra držite je u mraku makar 14 sati dnevno. Tada bi već trebala da procveta i da vam neodoljive i raskošne brahteje.
 • Đubrenje i zalivanje možete smanjiti nakon sredine decembra postepeno.
 • Sve do aprila povremeno je zalivajte samo onda kada je zemlja potpuno suva.

Vodite računa kada kupujete Božićnu zvezdu njeni listovi moraju biti intenzivno zeleni, a cvetovi isto tako crveni.

Bledo lišće i cvetovi ukazuju na neadekvatnu negu biljke zbog čega možda nećete moći da je održite.

Božićna zvezda jeste, reklo bi se veoma zahtevna sobna biljka, ali njen šarm gotovo da vas tera da joj priuštite sve što od vas traži.

Njen doprinos dekorativnom karakteru vašeg doma ili svečanosti svakako je neponovljiv i jedinstven.

Zato, nemojte opet odustati kada primetite ovu lepoticu na nekoj polici u cvećari.

Pokušajte, ako uspete obostrana sreća je zagarantovana.

Vaš Evergreen!